Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γραφείο Δήμου: +302286360400

Η Ιος Αποκτά Σύγχρονο Βιολογικό Καθαρισμό

Ένα ακόμα σπουδαίο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.066.850€, είναι έτοιμος να υλοποιήσει ο Δήμος Ιητών. Μετά από έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προχωρά στην αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων του νησιού.

Συγκεκριμένα, το έργο δημιουργίας εγκαταστάσεων σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού, προβλέπει:

– την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού του νησιού

– την ενίσχυση της υφιστάμενης δομής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων μέσω αντικατάστασης του συνόλου σχεδόν του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της

– την κατασκευή νέων έργων, που θα επιτρέψουν την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου ύδατος μέσω της διάθεσής του σε αρδεύσιμες εκτάσεις.

Πρόκειται για έργο που λύνει οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα που πάντα αντιμετώπιζε η Ίος, αναβαθμίζει τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί και, βέβαια, έχει και πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι το επόμενο βήμα στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που περιλαμβάνει έργα όπως είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία πρόσθετων μονάδων αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση των πιέσεων στην υδροδότηση κατά τις περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης, οι εργασίες στο δίκτυο υδροδότησης που περιορίζουν δραστικά τις απώλειες, αλλά και η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης νερού.

Ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Γκίκας Γκίκας, δήλωσε σχετικά:

«Ένα ακόμη σημαντικό έργο για το νησί μας γίνεται πραγματικότητα. Ο σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός έρχεται να ενισχύσει τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον εκσυγχρονισμό των κρίσιμων υποδομών μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και προσωπικά τον Υπουργό κ.Σκρέκα, που μας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να φτιάξουμε τη Νιό μας όπως την ονειρευόμαστε.

Ως Δήμος, πιστεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, που σημαίνει: βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, καλύτερο επίπεδο για τους τουρίστες που μας επισκέπτονται το καλοκαίρι και, ταυτόχρονα, προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το τρίπτυχο πιστεύουμε και σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε σταθερά.»

Τελευταία νέα