Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γραφείο Δήμου: +302286360400

Έκθεση Φωτογραφίας« Ένα ταξίδι στην Ίο» του Κρίστιαν Ντίνερ

Ο Δήμος Ιητών στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021 παρουσιάζει την μόνιμη έκθεση του Γερμανού φωτογράφου Κρίστιαν Ντίνερ « Ένα ταξίδι στην Ίο», αύριο (12 Αυγούστου) στις 21:00 στη Χώρα της Ίου.

Λίγα λόγια για την Έκθεση Φωτογραφίας

Ο φακός του Κρίστιαν Ντίνερ αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία πρόσωπα και στιγμές του λαϊκού μας πολιτισμού παραδίδοντας μαθήματα μνήμης. Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τη δεκαετία του 1960 θα ζωντανέψουν στο πρόσφατα ανακαινισμένο παραδοσιακό σπίτι του δωρητή Βαρίνου, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία.
Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε δύο ορόφους, σε έξι ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφίες του μπλε βιβλίου οι οποίες παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες, καθώς επίσης και με έναν μεγάλο αριθμό πρωτότυπων εκτυπώσεων που ο Ντίνερ εμφάνισε στον προσωπικό του σκοτεινό θάλαμο.
Εμπνεύστρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης, η κόρη του Ντίνερ, Ανίνα με την βοήθεια της Αθανασίας Ψαράκη(Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δήμου Ιητών)
Στην έκθεση μπορεί να προμηθευτεί κανείς την ειδική έκδοση του μπλε βιβλίου και καρτ ποστάλ με έργα του καλλιτέχνη.

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00 – 12.00 και 19.00 – 23.00. Δευτέρα κλειστά.

https://www.instagram.com/a_journey_to_ios/


Η έκθεση πραγματοποιείται με την εφαρμογή όλων των κανόνων που ορίζονται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠ.ΠΟ.Α και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, τη διάρκεια και κατά την αποχώρηση από το κτήριο

Σύντομο βιογραφικό του φωτογράφου Κρίστιαν Ντίνερ

Ο Ντίνερ σπουδάζει φωτογραφία και γραφικές τέχνες στη Λειψία και στο Βερολίνο. Στη συνέχεια εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα περιοδικά, σχεδιάζει βιβλία και αφίσες, διατελεί έφορος σε εκθέσεις φωτογραφίας. Ιδρύει μάλιστα και τη φωτογραφική γκαλερί «Camera Work» στο Βερολίνο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Ντίνερ ταξιδεύει στη Νότια Ευρώπη όπου και ανακαλύπτει το κυκλαδίτικο νησί που θα τον σημαδέψει για πάντα. Το νησί αυτό είναι η Ίος. Από εκείνη τη μέρα δεν σταματά να επισκέπτεται το νησί. Το 1968 ξεκινάει την κατασκευή ενός σπιτιού σε ένα βραχώδες κομμάτι γης δίπλα στο κύμα. Η κατασκευή του σπιτιού, που θα αποτελέσει σκοπό ζωής για τον Ντίνερ, θα διαρκέσει σχεδόν 50 χρόνια και θα ολοκληρωθεί μόλις λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Η υλοποίηση αυτού του εν εξελίξει έργου δεν θα μπορούσε να έχει ευοδωθεί δίχως τη συμμετοχή των τεχνιτών και των εργατών του νησιού, δίχως τις δεξιότητες και την αφοσίωσή τους. Κατά τη διάρκεια των 50 αυτών ετών, ο Ντίνερ δεν σταματά να διατηρεί φωτογραφικό αρχείο της ζωής του στο νησί, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλεπίδρασης του με τους κατοίκους του.

Για να δείξει την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του, ο Ντίνερ αφιερώνει το μπλε βιβλίο: « Ένα ταξίδι στην Ίο» στους κατοίκους του νησιού. Το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελεί φωτογραφικό ντοκουμέντο της κατασκευής του σπιτιού, του έργου ζωής του καλλιτέχνη καθώς και των ανθρώπων που συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Η πρώτη ιδιωτική έκδοση του τόμου, δημοσιεύεται το 2016. Αυτή η συλλογή ειδυλλιακών μεσογειακών εικόνων θεωρείται ποιητική εκδήλωση αγάπης του καλλιτέχνη προς την Ελλάδα και τους Έλληνες

Τελευταία νέα