Home Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις Μήνυμα Δημάρχου για την 25η Μαρτίου.

Μήνυμα Δημάρχου για την 25η Μαρτίου.

0

Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Ο λαός μας έχει γαλουχηθεί με ορισμένες αξίες. Από μικρά παιδιά, έχουμε μεγαλώσει με αυτές και έχουμε φτάσει να τις θεωρούμε συνώνυμες της Ελλάδας και της αντίληψής μας για τον κόσμο. Η πιο θεμελιώδης από αυτές τις αξίες, είναι η ελευθερία. Ο εθνικός μας ύμνος είναι ο Ύμνος στην Ελευθερία. Και το κεντρικό σύνθημα της Εθνικής μας Επετείου, ο θεμέλιος λίθος του νέου ελληνικού κράτους, είναι 3 λέξεις: Ελευθερία ή θάνατος.
Η 25η Μαρτίου 1821 είναι η μέρα που συμβολίζει αυτήν ακριβώς την ταύτιση του ελληνικού έθνους με την υπέρτατη αξία της ελευθερίας. Και την 25η Μαρτίου του 2021, ακριβώς 200 χρόνια μετά, καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε τι πετύχαμε αυτούς τους δύο αιώνες της σύγχρονης ελευθερίας μας, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να κτίσουμε πάνω σε όσα έχει πετύχει η πατρίδα μας.
Λαός που δεν γνωρίζει και δεν τιμά την ιστορία του, είναι λαός χωρίς μέλλον. Πάντα σε αυτές τις ώρες, λοιπόν, είναι ωφέλιμο να θυμόμαστε την ιστορία μας και τα διδάγματά της:
200 χρόνια από σήμερα, έφτανε εκείνη η ημέρα για την οποία τραγουδούσαν χρόνια οι ανυπότακτοι αρματωλοί και κλέφτες στα βουνά της πατρίδας μας. Ήδη από το 1797, ο Ρήγας Βελεστινλής, μέσα από τους στίχους του Θούριού του, είχε δώσει το σύνθημα ενός επαναστατικού συναγερμού, ζητώντας από τα παλικάρια να πάψουν να ζουν σαν μοναχικά λιοντάρια σε ράχες και βουνά…
Ο διακαής πόθος για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οδήγησε μέλη όπως ο Νιώτης Σπυρίδων Βαλέττας, να ιδρύσουν το 1814 την Φιλική Εταιρεία, τη σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις, που προετοίμασε μεθοδικά την επανάσταση για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μέχρι το 1827, μετά από σκληρές μάχες που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες αγωνιστές, οι Έλληνες με τη συμβολή και των Ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων, αντιμετώπισαν με επιτυχία τους Οθωμανούς και τις δυνάμεις του Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου που τους συνέδραμαν. Έτσι, ανάγκασαν την Πύλη να αποσύρει τις δυνάμεις της, αρχικά από τον Μοριά και στη συνέχεια και από τη Ρούμελη. Και μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών, το 1830, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, αναγνωρίστηκε τελικά η Ελληνική ανεξαρτησία.
Μνήμες Ελλήνων, μνήμες ηρώων, μνήμες αγωνιστών. Χάρη στην ανυπέρβλητη αγωνιστικότητα, το πάθος, τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, και τη θυσία όλων αυτών και χιλιάδων ακόμα αγωνιστών και μαρτύρων της εποχής εκείνης, σήμερα μπορούμε όλοι μας να ζούμε σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Και χάρη στην Ελληνορθόδοξη παράδοση, δεν αφομοιωθήκαμε αλλά αντίθετα διατηρήσαμε ακέραια την εθνική μας συνείδηση.
Μέσα σε αυτή την πορεία των 2 αιώνων, από το 1821 μέχρι σήμερα, το Έθνος μας πέτυχε σπουδαία πράγματα. Προόδευσε, δυνάμωσε, αντιμετώπισε κι άλλους πολέμους και αντιξοότητες. Πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι αδικούμε τους εαυτούς μας, στεκόμαστε μόνο στα άσχημα, στα προβλήματα, ξεχνάμε το καλό μας πρόσωπο και τα επιτεύγματά μας.
Αντιμετωπίζουμε σαν κάτι αυτονόητο –όμως δεν είναι- το γεγονός ότι η Ελλάδα μας, η άλλοτε εντός εισαγωγικών «μικρή» και υπόδουλη Ελλάδα, είναι μια ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πατάει γερά στα πόδια της και δεν φοβάται κανέναν. Όπως βέβαια και ότι η Νιός μας –για να έρθουμε και στα δικά μας- μέρα με τη μέρα γίνεται ένα νησί που προχωρά με αυτοπεποίθηση ώστε σε τίποτα να μην υστερεί της εποχής του. Ένα νησί που δεν έχει μόνο τη δική του ομορφιά, χαρακτήρα και παράδοση, αλλά και μια σύγχρονη, ισχυρή ταυτότητα.
Σήμερα, λοιπόν, γονατίζουμε με ευλάβεια μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και με αιώνια ευγνωμοσύνη ορκιζόμαστε πάντα να μαχόμαστε υπέρ των οσίων και ιερών της πατρίδας μας. Υπέρ των αρχών και των αξιών μας.
Έχουμε καθήκον να φανούμε αντάξιοι όλων εκείνων που επαναστάτησαν, πολέμησαν, μάτωσαν και υπέφεραν για να αναπνέουμε σήμερα ελεύθεροι όλοι εμείς. Και αντάξιοι σημαίνει να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που επιφυλάσσει η εποχή μας. Με μεγαλύτερη πρόκληση, βέβαια, τη μεγάλη μάχη εναντίον της πανδημίας που όλοι μαζί δίνουμε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Άλλωστε, όπως έγραφε στα απομνημονεύματά του και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης:
«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι’ αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι, όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ».
Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Χρόνια Πολλά σε όλους μας!

Ίος 25/03/2021
Ο Δήμαρχος Ιητών
Γκίκας Δ. ΓΚΙΚΑΣ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version