Home Πολιτισμός Εκδηλώσεις “Γιατί η Ίος το 2021;”Επίσκεψη Στον συναρπαστικό Κόσμο του Γάλλου Φιλέλληνα Jean...

“Γιατί η Ίος το 2021;”Επίσκεψη Στον συναρπαστικό Κόσμο του Γάλλου Φιλέλληνα Jean Marie Drot- Ios Festival 2021-Πρόγραμμα Ημέρας 25/8

0

“Γιατί η Ίος το 2021?”: μια επίσκεψη-συνάντηση με τον συναρπαστικό κόσμο και το πνεύμα του Γάλλου ντοκυμαντερίστα, συγγραφέα και σπουδαίου φιλέλληνα Jean-Marie Drot (1929-2015) στο «Μουσείο της Φιλίας» που δημιούργησε στο σπίτι του στο νησί της Ίου.
Στα πλαίσια του Ios Festival 2021 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των The Callas. Επιμέλεια εκδήλωσης Νάντια Αργυροπούλου.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, 18:00 – 22.30

Από 18:00 και μετά αφίξεις στην περιοχή της κατοικίας Drot, δίπλα στην παραλία Κατσιβέλι.Το πάρκινγκ αυτοκινήτων θα γίνεται στη σχετική οριοθετημένη έκταση του Δήμου στο σημείο που αρχίζει η κατάβαση για την παραλία Κολιτσάνοι. Θα υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου Ιητών για οδηγίες.
Από εκεί κατεβαίνετε πεζοί στο χωμάτινο μονοπάτι που οδηγεί στο μουσείο του Jean Marie Drot ακολουθώντας την ειδική σήμανση.
Χρειάζονται άνετα παπούτσια για την κατάβαση και ανάβαση, καθώς και φακοί για την ώρα επιστροφής σας .

Από 18:30 – 20:00 και με αφετηρία το μικρό αμφιθέατρο έξω από το μουσείο, ειδικά διαμορφωμένο από τους The Callas, θα πραγματοποιηθούν τρείς ημίωρες περιηγήσεις στο «Μουσείο της Φιλίας» και σε μέρος του σπιτιού του Jean Marie Drot, με τη συμβολή της επιμελήτριας Νάντιας Αργυροπούλου και της Margaret Drot.
Κατά την αναμονή οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ και να μελετήσουν ορισμένα από τα βιβλία του Drot.

20:15 – 21:15 Ανοιχτή συζήτηση για το έργο του Jean Marie Drot, τη συλλογή του και τις σχέσεις που αυτή απηχεί, για τον ρόλο των μουσείων, τη λειτουργία της τηλεόρασης και των ψηφιακών αρχείων σήμερα, για ένα άλλο μοντέλο βίου με την Κυκλαδική γη, την Ίο και την περιηγητική ζωή.
Ειδική μνεία θα γίνει στο σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα έργο της Γαβριέλας Σίμωσι, μεγάλα γλυπτά της οποίας διαμορφώνουν την οικία Drot.
Συμμετέχουν στη συζήτηση, με τη φυσική παρουσία τους ή και με μηνύματα και ιστορίες που έστειλαν για την ημέρα, φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες του Drot καθώς και μέλη της οικογένειάς του.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και αγγλικά, στο μικρό αμφιθέατρο δίπλα στο μουσείο, με τρόπο όσο το δυνατό πιο φυσικό και απροσχημάτιστο, και με την ελπίδα να συγκεντρώσει μαρτυρίες πιθανώς άγνωστες και πολύτιμες για την προσέγγιση της συναρπαστικής ιστορίας του Jean Marie Drot.

21:15 – 22:30 Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από ταινίες του J.M.Drot και ειδικότερα εκείνες που αφιέρωσε στους Ναίφ ζωγράφους της Αιτής αλλά και στον στενό φίλο του Γιάννη Γαίτη.Οι ταινίες είναι στη γαλλική γλώσσα.

Σημαντικές πληροφορίες
Θα τηρηθούν όλα τα σχετικά με την επιδημία Covid19 υγιειονομικά πρωτόκολλα.
Απαιτείται η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Καθώς αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς χώρους είναι απαραίτητη η ευγενική συνεργασία όλων και η συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες της φιλοξενίας και τις οδηγίες των διοργανωτών.

‘Άλλες πληροφορίες

Το πλινθόκτιστο σπίτι-μουσείο του Jean Marie Drot στην Ίο, σχεδιασμένο σαν γλυπτό από τον Γιάννη Γαίτη στα 60’ς και την κόρη του Λωρέττα αργότερα και χτισμένο από ντόπιους τεχνίτες – μια «τρελή αρχιτεκτονική περιπέτεια» με τα λόγια του ιδίου – αποτελεί ουσιώδες κομμάτι μιας ζωής περιηγήσεων, αφηγήσεων και δημιουργίας συνδέσεων σε όλο τον κόσμο, με εκατοντάδες σημαντικούς ανθρώπους, απίθανους τόπους και αλλόκοτες ιστορίες.
Ζωγραφικά έργα – “φυλαχτά” όπως τα αποκαλούσε – Ναίφ δημιουργών, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις των φίλων του καλλιτεχνών, όπως της Γαβριέλλας Σίμωσι (1926-1999) του Γιάννη Γαίτη (1923-1984), του Μάριου Πράσινου (1916-1985), του Πλάτωνα Ριβέλλη και πολλών άλλων, μνήμες , σημειώσεις, αντικείμενα: όπως σημείωσε ο ίδιος εκεί θριάμβευε η ανάγκη του για οπτικά και απτικά ερεθίσματα και ο ‘φόβος του κενού’ που πρωτο-εκδηλώθηκε στο “Hotel Ideal” του Παρισιού στα 60’ς.
“Ήξερα από καιρό πώς στο Μουσείο της Φιλίας κρύβονται όλα όσα αγάπησα και αγαπώ ακόμα” γράφει ο Drot και η επιμέλεια δανείζεται και παραφράζει τον τίτλο ενός από τα διάσημα ντοκυμανταίρ του ιδιοφυούς auteur – “Pourquoi Paris en 1960?” («Γιατί το Παρίσι στο 1960?», στη σειρά L’Art et les Hommes) – έτσι ώστε να σκεφτεί ξανά την Ίο, τον τόπο που εκείνος αποκαλούσε όταν μιλούσε “το πρώτο πρωϊνό του κόσμου”.
Έτσι η πρόσκληση με τον τίτλο “Γιατί η Ίος το 2021?” είναι ένα Κυκλαδίτικο ‘salon’ στο Αιγαίο, μια κάπως απροσχεδίαστη επίσκεψη-συλλογική επίκληση στο δημιουργικό, ανήσυχο και πρωτοπόρο πνεύμα του Drot και η ευκαιρία μέσα από σπαράγματα τέχνης να εκπλαγούμε, να σκεφτούμε και πιθανά να φανταστούμε ένα διαφορετικό, εξω-αστικό, μουσείο με διεθνή ακτινοβολία και ζώσες σχέσεις την εποχή ακριβώς που η κλίμακα, η επαφή και η πρόβλεψη έχουν χάσει το εύθραυστο και πολύτιμο νόημά τους.
Ο Jean Marie Drot υπήρξε πρωτοπόρος της χρήσης των οπτικοακουστικών μέσων στον πολιτισμό. Διετέλεσε μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα (1982-1984) και Διευθυντής της Γαλλικής Ακαδημίας στη Ρώμη (Villa Medici, 1985-1994), δημιούργησε περισσότερες από 200 ταινίες και ντοκιμαντέρ για την τέχνη, έγραψε περισσότερα από 20 βιβλία και διαμόρφωσε τη σχέση τηλεόρασης και πολιτισμού στην Γαλλία. Συνδέθηκε με πλήθος δημιουργών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οργάνωσε μεγάλο αριθμό εκθέσεων και εργάστηκε με οδηγό την αγάπη του για τους Παρισινούς μποέμ, για το όραμα του Αντρέ Μαλρώ για το «φανταστικό μουσείο», για τους Ναίφ ζωγράφους και τους καλλιτέχνες κάθε είδους που συνέβαλαν στην αλλαγή της κοινωνίας, για το φως των Κυκλάδων και το περιβάλλον.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Marie_Drot

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version