Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Γραφείο Δήμου: +302286360400

Συνέντευξη του Δημάρχου Ιητών κ. Γκίκα Γκίκα στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής

Στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής (28.07.24) έδωσε συνέντευξη O Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας οπου αναφέρθηκε στους στόχους του αλλά και στα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί για το νησί της Ίου. Επίσης ο κ. Γκίκας μίλησε για τη συμμετοχή του στο φόρουμ «Διάλογοι της Νισύρου 2024».

Πρόσφατα, συμμετείχατε ως ομιλητής στους «Διαλόγους της Νισύρου 2024», το φόρουμ που τοποθετεί στον πυρήνα του δημόσιου διαλόγου, τη βιωσιμότητα της νησιωτικότητας. Τι αποτύπωμα αφήνουν στις ίδιες τις περιοχές τέτοιες διοργανώσεις;

Δέχτηκα μια πολύ τιμητική πρόσκληση από το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος. Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, που προσφέρει ρεαλιστικές ιδέες και προτάσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Οι «Διάλογοι» έχουν πολυδιάστατο θετικό αντίκτυπο για την ίδια τη Νίσυρο. Λειτουργούν ως πρότυπο συνεδριακού και γεωλογικού τουρισμού, προσελκύουν ειδικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς, φέρνουν το νησί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Μακάρι να γίνουν ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλα νησιά. Το πιο σημαντικό είναι ότι βοηθούν συμμετέχοντες, επισκέπτες, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη, να αντιληφθούν τι σημαίνει η έννοια της νησιωτικότητας. Ξέρετε, κύριε Λαιμέ, δεν είναι εύκολο να ζει κανείς στα νησιά μας…

Τοποθετηθήκατε στο διάλογο για τον Τουρισμό και τον Υπερτουρισμό. Στην Ίο, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε και ποιες είναι οι λύσεις σας ως δημοτική αρχή;

Στην Ίο ευτυχώς, ακόμη, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπερτουρισμού. Μάλιστα, οικογένειες από άλλα νησιά έρχονται σε εμάς για να περάσουν το καλοκαίρι τους. Έχουμε, όμως, το βλέμμα στο μέλλον, για να λειτουργήσουμε προληπτικά εγκαίρως.

Η λύση μπορεί να ξεκινήσει από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τα νησιά μας. Οι διαδικασίες τους βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει όμως να καταρτιστούν σωστά: Να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις, να συνδυάζονται αρμονικά με το Γενικό Χωροταξικό Τουρισμού και τα Χωροταξικά των Περιφερειών, αλλά και να φέρουν ισχυρό αποτύπωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των τοπικών κοινωνιών. Έτσι, θα προστατεύσουμε τους τόπους μας, αλλά και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Με κανόνες -δίκαιους, σταθερούς και γνωστούς σε όλους, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι επιτρέπεται να κάνει και πού. Στη συνέχεια, βέβαια, είναι δική μας ευθύνη ο έλεγχος για την τήρηση αυτών των κανόνων.

Μην ξεχνάμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τις Κυκλάδες, για να απολαύσουν αυτόν τον τόπο όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες. Αν αυτό το καταστρέψουμε βίαια, τότε εκτός του ανυπολόγιστου περιβαλλοντικού κόστους, τελικά θα χάσουμε και τους επισκέπτες μας.

Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με τις ελλείψεις υποδομών στα νησιά;

Να σας πω για την Ίο -τη Νιό μας, όπως τη λέμε εμείς εδώ. Έχουμε ένα λιμάνι από το 1978… Δεν μας αξίζει μια αναβάθμιση για να σταθεί με σύγχρονες αξιώσεις; Επιτέλους έρχεται αυτή η ώρα. Μέσα στο 24 θα έχουμε την τελική έγκριση για ένα σπουδαίο έργο 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά, είναι η λειψυδρία. Το φράγμα μας δεν έχει νερό τα τελευταία χρόνια. Παλεύουμε με αφαλατώσεις και γεωτρήσεις, που όμως έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Γι’ αυτό έχουμε μια προμελέτη για νέες αφαλατώσεις, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά, που θα ρίξουν το κόστος κατά 80%. Παράλληλα, φτιάχνουμε μικροφράγματα και κυρίως είναι σε εξέλιξη ένα έργο μοναδικό στις Κυκλάδες, η αναβάθμιση του βιολογικού μας.

Πώς πιστεύετε ότι θα καταστεί εφικτό να μην ερημοποιούνται τα νησιά τους χειμερινούς μήνες;

Ο μεγάλος μας στόχος είναι σε μια δεκαετία, οι 2000 μόνιμοι κάτοικοι να έχουν γίνει 3000. Πώς θα γίνει αυτό; Με περισσότερα και καλύτερα σχολεία. Με υγεία, παιδιάτρους για τα παιδιά μας. Με ποιότητα ζωής. Δουλεύουμε και διεκδικούμε όσο μπορούμε για όλα αυτά. Όσο περισσότερο ικανοποιούμαστε από τη ζωή μας εδώ, τόσο περισσότεροι θα γίνουμε. Και όσο περισσότεροι γίνουμε το χειμώνα, τόσο καλύτερα θα πηγαίνουν και όλα το καλοκαίρι.

Τι άλλο να περιμένουμε από το δημοτικό έργο το επόμενο διάστημα;

Είμαστε στην τελική ευθεία για ένα έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι, ένα στολίδι για την Ίο και τις Κυκλάδες: το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση, μετά από πάρα πολλά χρόνια που φαινόταν μακρινό όνειρο, ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Τρέχουμε κάθε μέρα, ώστε 14 Σεπτεμβρίου να κάνουμε τα εγκαίνια. Ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού, με σπουδαία έργα για τα οποία μπορεί να καμαρώνει όλη η Ελλάδα.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Ιητών στο τέλος της παρούσας δημοτικής περιόδου;

Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει όλο το νησί μαζί -και κυριολεκτώ σε αυτό- δεν έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Δουλεύουμε για την κάθε μέρα, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας. Με έναν κοινό στόχο: Να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη και το νησί μας αντάξιο των προσδοκιών μας. Μέρα με τη μέρα, δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, προχωρώντας έργα όπως η παροχή πόσιμου νερού, η βελτίωση του οδικού δικτύου, το μεγάλο έργο του αποχετευτικού συστήματος. Όλοι μαζί, θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, ακόμα καλύτερα. Με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο μας.

Τελευταία νέα