Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Γραφείο Δήμου: +302286360400

Συμπεράσματα Της 1ης Συνάντησης Με Θέμα Την «Τουριστική Ανάπτυξη στην Ίο»

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του Δήμου Ιητών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την «Τουριστική Ανάπτυξη στην Ίο» κατά την διάρκεια της οποίας:

· Παρουσιάσθηκαν οι δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου και της Επιτροπής Τουρισμού και

· Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, εξέθεσαν απόψεις, ιδέες και παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο θέμα.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης την παρουσίαση στοιχείων που αφορούσαν αφίξεις επισκεπτών και την ακτοπλοϊκή κίνηση. Συγκεκριμένα, για το διάστημα από Ιανουάριο έως και Οκτώβριο 2021, στον λιμένα Ίου αφίχθηκαν 101.084 επιβάτες, με τον αριθμό αυτό να κυμαίνεται στο 67% του αριθμού επιβατών που διακινήθηκαν το έτος 2019 και να είναι αυξημένος κατά 236% σε σχέση με το έτος 2020. Ειδικότερα μάλιστα για το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου 2021, ο αριθμός αφίξεων παρουσίασε αύξηση κατά 230% σε σχέση με το έτος 2019 και κυμάνθηκε στο 75% του έτους 2020.

Ο χάρτης ενεργειών της τουριστικής προβολής διαμορφώθηκε ως εξής:

· Δημιουργήθηκε νέο οπτικοακουστικό υλικό (δημιουργία νέου κεντρικού video και 27 ακόμη θεματικών videos).

· Δημιουργήθηκε νέα, μοντέρνα και λειτουργική τουριστική ιστοσελίδα (www.visitiosgreece.com ) που αναδεικνύει τις διαφορετικές διαστάσεις του προορισμού και διαθέτει σημαντικό πληροφοριακό υλικό και παράλληλα αναβαθμίστηκε η δημοτική ιστοσελίδα www.ios.gr με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και την καλύτερη επικοινωνία με τους δημότες.

· Έγινε αναβάθμιση της επικοινωνίας με επαγγελματίες του χώρου και συγκεκριμένα δημιουργήθηκε νέο email επικοινωνίας, δημιουργήθηκαν νέες λίστες με καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης, ταξιδιωτικά πρακτορεία και τουριστικές επιχειρήσεις, αποστέλλονται ενημερωτικά για τις τουριστικές δράσεις του Δήμου και τέλος αποστέλλονται λίστες επαφών με επαγγελματίες και πράκτορες του εξωτερικού για χρήση από τις τοπικές επιχειρήσεις.

· Εντοπίσθηκαν έγκαιρα και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι ευκαιρίες δωρεάν συμμετοχής σε διαδικτυακές συμμετοχές σε διεθνείς εικονικές εκθέσεις τουρισμού που παρείχε ο ΕΟΤ σε περιορισμένο αριθμό ενδιαφερομένων (εικονική έκθεση τουρισμού της Ρουμανίας TTR 2021, εικονική έκθεση τουρισμού της Γερμανίας ITB NOW 2021 με συναντήσεις κυρίως με δημοσιογράφους και bloggers, εικονική έκθεση τουρισμού της Αυστρίας Ferien Messe 2021, εικονική έκθεση τουρισμού του Ισραήλ IMTM 2021).

· Υπήρξε συμμετοχή σε workshops με επαγγελματίες στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Greek Arternative Tourism & Gastronomy Workshop σε Γαλλία και Γερμανία.

· Διασφαλίστηκαν και οργανώθηκαν επισκέψεις τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων (Heritage TV που εξειδικεύεται στην ανάδειξη ταξιδιωτικών θεμάτων και προορισμών με πολιτισμική, ιστορική, αρχαιολογική, θρησκευτική και παραδοσιακή αξία, έγιναν γυρίσματα για την τηλεοπτική ταξιδιωτική σειρά “My Greek Odyssey” με παρουσιαστή τον δημοφιλή Ελληνο-αυστραλό παρουσιαστή Peter Maneas. Η εκπομπή αναδεικνύει την ιστορία, το πολιτιστικό πλούτο, τη γαστρονομία, το φυσικό κάλλος και τον τρόπο ζωής στα νησιά, έγινε επίσκεψη δημοσιογράφου του κορυφαίου Ελληνικού διαδικτυακού Μέσου CNN.GR, διασφαλίστηκε μία θέση για την Ίο στην λίστα με τα πέντε προτεινόμενα νησιά των Κυκλάδων του κορυφαίου Ολλανδικού ταξιδιωτικού ιστότοπου για Ελλάδα Griekenland.net, σε συνεννόηση με το Γραφείο ΕΟΤ Σκανδιναβίας, η Ίος διακρίθηκε στην λίστα με τα καλύτερα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό μέσο της Δανίας, Vagabond, σε συνεννόηση με την δημοσιογράφο Laura Hampson, η Ίος προβλήθηκε ανάμεσα στα είκοσι καλύτερα Ελληνικά νησιά σύμφωνα με την έγκριτη βρετανική εφημερίδα Evening Standard, σε συνεννόηση με το Γραφείο ΕΟΤ Μ.Βρετανίας, η Ίος κατέλαβε μία θέση μεταξύ νησιών των Κυκλάδων με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό περιοδικό του κόσμου, Conde Nast Traveller, μετά από τις κατάλληλες συνεννοήσεις, η ειδυλλιακή Ίος του πολιτισμού και την ιστορίας εντάχθηκε σε αφιέρωμα – λίστα της Daily Mail, σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας, η Ίος κατέλαβε την 1η θέση σε λίστα με τους καλύτερους Ελληνικούς προορισμούς του μεγαλύτερου περιοδικού μόδας στην Ιταλία και όλο τον κόσμο, Elle.it, εκδόθηκε δελτίο τύπου για την ανάδειξη της διάκρισης της Ίου ως ένα από τα καλύτερα νησιά των Κυκλάδων για τους Ολλανδούς σύμφωνα με το δημοφιλέστερο ταξιδιωτικό διαδικτυακό τόπο της Ολλανδίας Griekenland.net για Ελλάδα και τέλος, προέκυψαν πολλά σημαντικά δημοσιεύματα σε τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.

· Αναδείχθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου Ιητών σε επίπεδο οικολογίας και ανακύκλωσης.

· Εκδόθηκαν ενημερωτικά για την ανάδειξη των συμμετοχών του Δήμου σε διαδικτυακές διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και workshops ενώ τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προβολή της ιστορίας, της γαστρονομίας, της φύσης, της ποιότητας υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων, «αγκάλιασαν» πολλά οικονομικά, τουριστικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης με πάνω από 30 δημοσιεύσεις.

· Εκδόθηκε δελτίο τύπου για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και το Ios Festival 2021 που προκάλεσε νέα σημαντική δημοσιότητα σε μεγάλα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ.

· Υπήρξε αφιέρωμα στα Ελληνικά ΜΜΕ στα μέσα Μαρτίου, με αναφορά στην ένταξη της Ίου μεταξύ επιλεγμένων Ελληνικών προορισμών με κριτήριο την ποιότητά τους και τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που λαμβάνουν.

· Υπήρξε αφιέρωμα σχετικά με την ένταξη της Ίου σε επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς με κριτήριο την ετοιμότητα και οργάνωση των προορισμών. Το αφιέρωμα αναδημοσιεύθηκε σε πλήθος Ελληνικών ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος Ιητών και η Επιτροπή Τουρισμού ευχαρίστησαν όσους συμμετείχαν και εκδήλωσαν την επιθυμία να καθιερωθεί η συνάντηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό για την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με στόχο την ανάδειξη και βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Ίος 15/11/2021

Ο Δήμαρχος Ιητών

Γκίκας Δ. ΓΚΙΚΑΣ

Τελευταία νέα