Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Γραφείο Δήμου: +302286360400

Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας, συμμετείχε σε σημαντική σύσκεψη Δημάρχων μικρών νησιωτικών Δήμων, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη διεξήχθη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης: ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών κ. Θανάσης Κοντογεώργης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά μας και εξέφρασε τη βούληση να τα ενισχύει συνέχεια με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίζει για τη συγκοινωνία και τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να βοηθήσει να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί μας είναι ότι επαναλήφθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών μας. Τα συγκεκριμένα έργα στην Ίο, μάλιστα, αναφέρθηκαν από τον Πρωθυπουργό ως παράδειγμα σημαντικών έργων που προωθούνται στα νησιά μας

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ιητών Γκίκα Γκίκα

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας έλαβε τον λόγο δεύτερος μεταξύ των παρισταμένων Δημάρχων και τόνισε τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση και επιτρέψτε μου να πω δυο κουβέντες μόνο για το νησί μου, την Ίο.

Τον Ιούνιο του 2020, στη Σαντορίνη όπου ανακοινώσατε το ασφαλές «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού, είχα την τιμή να έχω μια σύντομη συνομιλία μαζί σας, κατά τη διάρκεια της οποίας, όταν ερωτήθηκα, σας είπα πως το νησί μας χρειάζεται αποχετευτικό δίκτυο. Τότε μας είπατε «το έργο θα γίνει».

Και ήδη σήμερα, το έργο αυτό της αποχέτευσης Μυλοπότα και κατ’ επέκταση όλου του νησιού, έχει συμβασιοποιηθεί και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους των κατοίκων της Ίου τις ευχαριστίες μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το ότι μας έχετε καλέσει σήμερα εδώ είναι πολύ σπουδαίο για εμάς. Γιατί επιβεβαιώνει στην πράξη ότι τα μικρά νησιά μας δεν είναι ξεχασμένα από την κυβέρνηση, από την κεντρική διοίκηση.

Κι αυτή είναι η πιο αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχουμε τον πιο σημαντικό μας στόχο: Να μείνουν οι συμπολίτες μας στον τόπο τους ως μόνιμοι κάτοικοι κι ακόμα καλύτερα να γίνουν -να γίνουμε- κι ακόμα περισσότεροι.

Αυτή είναι η βάση για να πετύχουμε οτιδήποτε άλλο θέλουμε για τα νησιά μας.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, με δυο κουβέντες, για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε δυο πράγματα:

Πρώτον, κρίσιμα έργα που να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Από οδικά έργα που μικραίνουν με ασφάλεια τις αποστάσεις, έως στοχευμένα έργα για τα παιδιά μας. Να σας πω ένα παράδειγμα, στην Ίο έχουμε 400 παιδιά αλλά από το 2009 δεν έχουμε Βρεφονηπιακό Σταθμό, ούτε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε πραγματικότητα την πράσινη μετάβαση και την ανάπτυξη στην πράξη ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει μέλλον.

Έχουμε ήδη κάνει βήματα, άλλο νησί περισσότερα και άλλο λιγότερα, όμως σίγουρα χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Κυβέρνησης, που ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες του κάθε νησιού θα διευκολύνει την ένταξή του στα προγράμματα χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας GR-eco Islands.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να μας κάνετε να νιώθουμε πως η κυβέρνηση συμμερίζεται τα όνειρα αλλά και τους προβληματισμούς μας και στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταία νέα